понеделник, 12 ноември 2007 г.

Поправката “Хилд”

Преди около година, докато прехвърлях каналите на ТВ-то, дочух познат глас: "Животът започва на 65".
На актьор беше.
Ала това бе края на рекламата и не успях да я видя.
Стана ми интересно.
Започнах да следя рекламните блокове.
Няма и след 2 часа попаднах на цялото клипче.
И...
Видях я ...
Рекламата бе на фирма “Хилд”.
Това бе нова услуга за пенсионери в България.
Те мионери ще стават, горките.
Сключват договор за прехвърляне на имот и хоп зимат 10% веднага и допълнителна пенсия до живот. А в жилището ще си живеят.
Чудесно...
Да, ама не...
Ако решат да си продадат апартаментчето ще вземат много повече.
Ще отидат да си живуркат на село. А и ще разполагат с много повече.
И то веднага.
Ала всеки си решава сам какво да прави.
И наскоро държавата, нали е загрижена за старите хора и техните доходи, реши да се намеси чрез КФН.
Да защити интересите им .
За 2 дни всичко необходимо бе прието от Народното събрание и стана известно под названието “Поправката Хилд”.
Два са основните момента: компанията трябва да се лицензира по Кодекс за застраховане и няма право да рекламира свойте продукти, докато не получи лиценз за застраховател.
Е, това не е точно застраховане.
Доводи, че това е така има много, но аз ще се спра само на този:
Застраховането е прехвърляне на риска от настъпването на събитие от застрахованото лице към застрахователя като при сбъдване на събитието застрахователя дължи обещетение или застрахователни суми на застрахования.
Сега ми е трудно да разбера, къде точно е застраховането в казуса “Хилд”.
Тук нещата са почти обратното, а дори смея да кажа че няма никакво застраховане.
Според мен “Хилд” си купуват имоти на лизинг.
На кого му притрябва да срине “Хилд”?
Или пък на някой му трябват пенсионери мизерници?
Мистерия...
След като бе забранено да се излъчват реклами на “Хилд” всички ТВ-та спряха, освен БТВ.
Само броя им май са намалили.
БТВ да не са опряли само до “Хилд”?
Възможно ли е национална медия да прекрачва държавни забрани?
Е?
Най-вероятно... ДА.
Мистерия...

1 коментар:

И. Иванов каза...

Лично според мен а и не само..Хилд са измамници. Първо техен клиент няма никаква гаранция че след като е прехвърлил жилището си на Хилд ще си получи парите или условията ще бъдат спазени така както са договорени. Второ тяхната лъжереклама край няма. Наскоро попаднах ето на този интернет адрес където може да се прочете повече за нея: http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=finance&Number=1947980872&page=0&view=collapsed&sb=5
Човекът който пише там първо се представя за личност която не е и се опитва да заблуди хората, след което си признава че всъшност за това му плащали точният израз е цитат на въпросният г-н, госпожин или г-жа който се представя под името Настасов: "Нищо лично, просто бизнес. Затова ми плащат.". Ще си позволя да копирам и една статия от вестник Стандарт под заглавието:

Дават “Хилд” на прокурор
Компанията работи незаконно, заробва пенсионерите, заключиха финансови надзорници

Прокурори ще разследват дружествата на "Хилд", които работят у нас. "Хилд Асет България" ЕАД предлага на възрастни хора пожизнена издръжка и известна сума на ръка, ако те прехвърлят жилището си на компанията. Комисията за финансов надзор обаче откри, че това е грубо нарушение на българското законодателство. Ще подадем сигнал в прокуратурата и полицията, съобщи вчера шефката на комисията Ралица Агайн. Според нея "Хилд Асет България" ЕАД е извършвало застрахователна дейност, за което няма лиценз. За изплащането на пожизнените месечни плащания, които са вид рента, се изисква разрешително за животозастраховане. Такива са предписанията и на директива 202/83/ЕО на Европейския съюз. Нито "Хилд България" ЕООД, нито "Хилд Асет България" ЕАД обаче имат такъв лиценз. Друго изискване за подобна дейност е компанията, която предлага животозастрахователна услуга, да поддържа минимален гаранционен капитал от 6,4 млн. лв. Докато "Хилд Асет България" ЕАД, с което българските пенсионери сключват договор за жилищата си, е доказала само 260 хил. лв. Освен това то е изцяло собственост на "Хилд България" ЕООД, притежаващо капитал от 50 хил. лв. Дори все още не е внесена цялата сума. Собственикът е физическо лице с американско гражданство. Освен това дружеството не формира и не заделя резерви, както се изисква от българските закони. Така няма гаранция, че застрахователят ще си изплаща полиците, ако изпадне в неплатежоспособност. Пред КФН собствениците на двете дружества не са предоставили информация за източниците на финансиране на дейността си, въпреки че такава е била поискана, обясни още Ралица Агайн. Компаниите не са показали и приходи, от които да се финансира дейността им, защото присъствието им в България на първо време не носи доходи.
В предварителната реклама се твърди, че "Хилд" е подкрепено финансово от "Мерил Линч". При поисканите от КФН документи обаче не са предоставени потвърждения на никакви капиталови връзки с международната финансова институция. Такива не са открити и с Дойче банк Лондон, както се твърди от "Хилд". При направените проучвания от КФН се оказва, че "Хилд Асет България" ЕАД като еднолично акционерно дружество е изцяло собственост на дружество със седалище в Холандия ("Хилд България" ЕООД). За собственици на капитала не се знае нищо, уточни Агайн.
КФН е на мнение, че договорите, чрез които нотариално се прехвърля изцяло имотът на името на "Хилд", ощетяват гражданите. Навсякъде по света, където се правят подобни договори, собствеността си остава пожизнено на възрастния човек. Прави се ипотека на името на този, който осигурява пожизнената рента. В противен случай гражданинът не е защитен от евентуален фалит на компании от рода на "Хилд" или прекратяване на тяхната дейност.
Валерия Стойкова


Мога да кажа само едно след прочитането на всички тези неща от мен какво друго остава да мисли човек за Хилд освен че са мошеници. То е очеизвадно жалкото в случая е само че никой не прави нищо по въпроса напротив отново мошениците в България са на почит.

И. Иванов